Klinične študije o učinkovitosti INFRARDEČE in RDEČE TERAPIJE

01.

ALI HOJA NA TEKALNI STEZI Z BLIŽNJIM INFRARDEČIM SEVANJEM VPLIVA NA IZGUBO MAŠČOBNIH OBLOG IN OBSEGA NA PODROČJU TREBUHA? 

Namen te študije je bil ugotoviti učinek nošenja pasu z bližnjo infrardečo svetlobo okoli trebuha na lokalno kopičenje maščob in telesno težo.

[Udeleženci in metode]
V tej študiji je sodelovalo osemindvajset prekomerno težkih žensk. Za merjenje sestave telesa je bil uporabljen analizator maščobe v telesu z impedanco. Eksperimentalna skupina je trikrat na teden 12 tednov izvajala hojo na tekalni stezi, medtem ko je nosila aktiviran pas z bližnjo infrardečo svetlobo okoli trebuha. Pas z bližnjo infrardečo svetlobo je bil sestavljen iz svetlečih diod z valovnimi dolžinami 630 nm, 830 nm, 880 nm in 956 nm.

[Rezultati]
Analiza obsega trebuha je pokazala, da je bil obseg trebuha eksperimentalne skupine v po-testnih meritvah manjši v primerjavi s pred-testom.

[Sklep]
Ta raziskava je pokazala pomembno zmanjšanje obsega trebuha, odstotka maščobe v trebuhu, maščobne mase in indeksa telesne mase za eksperimentalno skupino v primerjavi s kontrolno skupino, kar kaže na to, da se spremembe v sestavi telesa lahko povečajo, ko se bližnja infrardeča svetloba uporablja na trebuhu med hojo.

1Laboratory for Auditory Neuroscience, ENT and Head & Neck Research Centre, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

LINK DO VIRA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5642174/

02.

ŠTUDIJA O UČINKOVITOSTI INFRARDEČIH SVETILK PRI ZDRAVLJENJU BOLEČINE V HRBTU.

V študiji, ki jo je leta 2006 objavil “Clinical Rheumatology”, so raziskovalci preučevali učinke infrardečih svetilk na zdravljenje bolečine v hrbtu. V študiji je sodelovalo 20 bolnikov z diagnozo kronične bolečine v hrbtu.Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini, ena je prejemala terapijo z infrardečimi svetilkami, druga pa je bila v kontrolni skupini brez posebnega zdravljenja. 

Po enem mesecu terapije so rezultati pokazali statistično pomembno zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti pri bolnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi s kontrolno skupino.

Ta študija kaže na potencial infrardeče tehnologije pri zdravljenju bolečine in izboljšanju kakovosti življenja ljudi z različnimi boleznimi in stanji.

03.

ŠTUDIJA O UČINKOVITOSTI RDEČE IN INFRARDEČE TERAPIJE PRI ZMANJŠEVANJU CELULITA:

Učinki terapije z rdečo in infrardečo svetlobo prav tako spodbujajo izgubo teže z zmanjševanjem maščobnih žepkov, ki povzročajo celulit na površini kože. Celulit je presžek podkožne maščobe ali maščobe, ki je tik pod kožo. Nastane zaradi kopičenja nezdravega kolagena in elastina ter presežene maščobe v plasteh kože.

Leta 2011 je bila izvedena kontrolirana študija dveh skupin po 10 žensk: Ena skupina je preprosto vadila na tekalni stezi BREZ IR TERAPIJE, druga pa je vadila na tekalni stezi in prejemala svetlobo v bližnje infrardečem spektru z valovno dolžino 850nm. Skupina, ki je uporabljala oba načina zdravljenja, je dosegla zmanjšanje celulita na zadnjici in stegnih, medtem ko skupija, ki je uporabljala le teklano stezo, tega ni dosegla.

LINK DO VIRA:
https://doctormier.com/red-light-therapy-for-weight-loss/#How_Light_Therapy_Affects_Fat_Loss

04.

ŠTUDIJA O UČINKOVITOSTI INFRARDEČIH SVETILK PRI HUJŠANJU:

Infrardeče savne in infrardeča svetloba je bila posebej klinično preizkušena glede na izgubo telesne teže. Univerza Binghamton (SUNY) v New Yorku je uporabila infrardeče savne za svojo študijo o izgubi teže s presenetljivimi rezultati. Terapija s toploto koristi telesu na številne načine, eden največjih koristi pa je izguba teže. Mnogi fitnes centri in zdravstveni centri vključujejo savne kot del njihove ponudbe zaradi koristi pri izgubi teže ali pa gibanje znotraj naprav z infrardečo terapijo.

Kaj povzroča izgubo teže v savni? Kako se klasične in infrardeče savne primerjajo pri izgubi teže? Kakšne so raziskave?

Študija Univerze Binghamton, kjer so udeleženci izpostavljeni 45 minut na dan v Clearlight infrardeči savni, da bi merili učinke na telesno temperaturo, fiziološke meritve in dolgoročne spremembe telesne teže. — Kenneth McLeod, profesor biomedicinskega inženirstva na Univerzi Binghamton Faza ena (študija trajanja 16 tednov): Udeleženci so bili izpostavljeni 3-krat na teden 45 minut infrardeči savni pri 110 stopinjah Celzija 16 tednov. Upoštevanje je bilo različno, od nizkega števila 12 izvedenih seans do 45 seans. Ugotovitve: Udeleženci, ki so imeli visoko upoštevanje (redno uporabljali savno), so imeli večji upad telesne maščobe. Udeleženci so v štirih mesecih izgubili do 4 % telesne maščobe. Zanimivo je, da so tisti, ki so prišli pozno popoldne ali zvečer, izgubili bistveno več telesne maščobe kot tisti, ki so savno uporabljali zjutraj. Sprememba telesne maščobe je bila potrjena z meritvami ravni glukoze v serumu. Naša hipoteza je, da bo povečanje jedrne telesne temperature povečalo proizvodnjo človeškega rastnega hormona in da bi to moralo povečati ravni glukoze v serumu, kar smo tudi ugotovili. Poleg tega smo opazili, da višja kot je jedrna telesna temperatura dosežena, večji je bil upad telesne maščobe, kar je prav tako skladno s hipotezo o človeškem rastnem hormonu.

05.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE NA IZBOLJŠANJE ELASTIČNOSTI KOŽE:

Leta 2017 je bil objavljen članek v reviji “Journal of Cosmetic and Laser Therapy”, ki je predstavil rezultate študije o vplivu infrardeče terapije na elastičnost kože. Študija je vključevala 20 žensk, starih med 30 in 60 let, ki so bile obravnavane s terapijo infrardečih svetilk na obrazu.

Po 12 tednih redne terapije so rezultati pokazali statistično pomembno izboljšanje elastičnosti kože pri udeleženkah študije. Poleg tega so opazili tudi zmanjšanje gub in izboljšanje tonusa kože.

Ta študija kaže na potencial infrardeče terapije za izboljšanje videza in kakovosti kože ter zmanjšanje znakov staranja, kar potrjuje učinkovitost te tehnologije v kozmetične in dermatološke namene.

06.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE PRI REHABILITACIJI PO POŠKODBI GLEŽNJA:

V reviji “Journal of Sport Rehabilitation” je bila objavljena študija leta 2013, ki je preučevala učinke infrardeče terapije pri rehabilitaciji po
poškodbi gležnja. V študiji je sodelovalo 18 športnikov s poškodbo gležnja, ki so bili razdeljeni v dve skupini: ena je prejemala terapijo z infrardečimi svetilkami, druga pa je bila v kontrolni skupini brez posebnega zdravljenja.

Po štirih tednih terapije so rezultati pokazali statistično pomembno izboljšanje funkcionalnosti gležnja in zmanjšanje bolečine pri športnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi s kontrolno skupino.

Ta študija podpira uporabo infrardeče terapije pri rehabilitaciji po športnih poškodbah, saj kaže na pozitivne učinke te tehnologije pri pospeševanju okrevanja in izboljšanju funkcionalnosti prizadetega območja.

07.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE PRI OSTEOARTRITISU KOLENA:

Leta 2009 je bila objavljena študija v reviji “Clinical Rehabilitation”, ki je preučevala učinke infrardeče terapije pri zdravljenju bolečine in funkcionalnosti pri bolnikih z osteoartritisom kolena. Študija je vključevala 50 bolnikov, ki so bili razdeljeni v dve skupini: ena je prejemala terapijo z infrardečimi svetilkami, druga pa je prejela placebo terapijo.

Po končanem šesttedenskem obdobju terapije so rezultati pokazali znatno zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti pri bolnikih, ki so prejemali pravo infrardečo terapijo, v primerjavi s placebom.

Ta študija kaže na potencial infrardeče terapije za zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti pri bolnikih z osteoartritisom kolena, kar predstavlja pomembno možnost zdravljenja za to pogosto kronično bolezen sklepov.

08.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE PRI ZDRAVLJENJU KRONIČNIH RAN:

V reviji “Advances in Skin & Wound Care” je bila leta 2012 objavljena študija, ki je preučevala učinke infrardeče terapije pri zdravljenju kroničnih ran. Študija je vključevala 24 bolnikov s kroničnimi ranami, kot so razjede zaradi pritiska in razjede na nogah.

Bolniki so bili deležni infrardeče terapije, ki je vključevala izpostavljanje ranam infrardečemu sevanju. Po obdobju zdravljenja so bili rezultati primerjani z začetnimi stanji ran. Rezultati so pokazali statistično pomembno pospešeno zdravljenje ran pri bolnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi z začetnim stanjem.

Ta študija kaže na potencial infrardeče terapije pri spodbujanju celjenja kroničnih ran, kar lahko prispeva k izboljšanju kakovosti življenja bolnikov s tovrstnimi stanji in pospeši proces zdravljenja.

09.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE PRI MIŠIČNIH POŠKODBAH:

V reviji “Journal of Athletic Training” je bila leta 2015 objavljena študija, ki je preučevala učinke infrardeče terapije pri zdravljenju mišičnih poškodb. Študija je vključevala 30 športnikov s športnimi poškodbami, kot so natrganine mišic.

Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini: ena je prejemala terapijo z infrardečimi svetilkami, druga pa je bila v kontrolni skupini brez posebnega zdravljenja. Po obdobju terapije so bili rezultati merjeni s pomočjo različnih kliničnih parametrov, vključno s stopnjo bolečine, otekline in obsega gibljivosti prizadetega območja.

Rezultati so pokazali, da so bolniki, ki so prejemali infrardečo terapijo, dosegli hitrejše okrevanje in zmanjšanje bolečine ter otekline v primerjavi s kontrolno skupino. To kaže na potencial infrardeče terapije pri pospeševanju celjenja mišičnih poškodb in vrnitvi športnikov na igrišče.

Ta študija podpira uporabo infrardeče terapije kot učinkovite metode pri zdravljenju športnih poškodb in pospeševanju rehabilitacije športnikov.

10.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE NA MIKROCIRKULACIJO KOŽE:

V reviji “Lasers in Medical Science” je bila objavljena študija leta 2019, ki je raziskovala učinke infrardeče terapije na mikrocirkulacijo kože. V študiji je sodelovalo 30 zdravih prostovoljcev, pri katerih so izvedli meritve mikrocirkulacije kože pred in po terapiji z infrardečimi svetilkami.

Rezultati študije so pokazali statistično pomembno povečanje mikrocirkulacije kože po terapiji z infrardečimi svetilkami. To kaže na sposobnost infrardeče terapije za izboljšanje pretoka krvi v koži, kar lahko prispeva k boljšemu zdravju kože in splošnemu počutju.

Ta študija podpira uporabo infrardeče terapije za izboljšanje mikrocirkulacije kože, kar lahko koristi številnim ljudem, ki se soočajo s težavami, povezanimi s slabšo prekrvavitvijo kože, kot so suha koža, različne dermatološke težave in počasnejše celjenje ran.

11.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE NA SIMPTOME SINDROMA KRONIČNE UTRUJENOSTI:

Leta 2013 je bila objavljena študija v reviji “International Journal of Clinical and Experimental Medicine”, ki je preučevala učinke infrardeče terapije pri bolnikih s sindromom kronične utrujenosti. Študija je vključevala 60 bolnikov, ki so bili razdeljeni v dve skupini: ena skupina je prejemala infrardečo terapijo, druga pa je bila v kontrolni skupini brez posebnega zdravljenja.

Po obdobju terapije so bili bolniki ocenjeni glede na simptome sindroma kronične utrujenosti, vključno s stopnjo utrujenosti, telesno bolečino in splošnim počutjem. Rezultati so pokazali statistično pomembno izboljšanje simptomov pr bolnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi s kontrolno skupino.

Ta študija kaže na potencial infrardeče terapije pri lajšanju simptomov sindroma kronične utrujenosti in izboljšanju kakovosti življenja bolnikov, ki se soočajo s to težavo. To odpira možnosti za alternativne terapevtske pristope pri zdravljenju sindroma kronične utrujenosti, ki lahko koristijo tistim, ki se soočajo s tem stanjem.

12.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE NA ZMANJŠANJE OTEKLIN PO OPERACIJI KOLENA:

Leta 2018 je bila objavljena študija v reviji “Journal of Orthopaedic Surgery and Research”, ki je raziskovala učinke infrardeče terapije na zmanjšanje oteklin po operaciji kolena. Študija je vključevala 40 bolnikov, ki so bili
operirani zaradi poškodb kolena.

Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini: ena skupina je prejemala infrardečo terapijo, druga pa je prejela standardno zdravljenje po operaciji. Otekline so bile merjene pred terapijo, takoj po terapiji in nato še nekaj dni po operaciji.

Rezultati so pokazali statistično pomembno manjšo oteklino pri bolnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi s kontrolno skupino. To kaže na učinkovitost infrardeče terapije pri zmanjšanju oteklin po operaciji kolena, kar lahko pomaga pospešiti okrevanje po operativnih posegih in zmanjšati nelagodje po operaciji. Ta študija podpira uporabo infrardeče terapije kot sredstva za zmanjšanje oteklin po kirurških posegih na kolenu.

 

 

13.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE NA ZMANJŠANJE SIMPTOMOV KRONIČNE MIGRENE:

Leta 2017 je bila objavljena študija v reviji “The Journal of Headache and Pain”, ki je preučevala učinke infrardeče terapije na zmanjšanje simptomov kronične migrene. Študija je vključevala 50 bolnikov, ki so trpeli zaradi pogostih migrenskih napadov.

Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini: ena skupina je prejemala infrardečo terapijo, medtem ko je bila druga skupina nadzorna skupina brez posebnega zdravljenja. Po obdobju terapije so bile izvedene ocene simptomov migrene, vključno s pogostostjo napadov, intenzivnostjo bolečine in trajanjem napadov.

Rezultati študije so pokazali statistično pomembno zmanjšanje pogostosti in intenzivnosti migrenskih napadov ter krajšo trajanje napadov pri bolnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi s kontrolno skupino.

Ta študija kaže na potencial infrardeče terapije pri lajšanju simptomov kronične migrene in ponuja upanje za bolnike, ki se soočajo s to pogosto in pogosto invalidizirajočo težavo. To poudarja vlogo infrardeče terapije kot možne dodatne terapevtske možnosti za zdravljenje migrene.

14.

ŠTUDIJA O UČINKIH INFRARDEČE TERAPIJE NA ZMANJŠANJE SIMPTOMOV SINDROMA NEMIRNIH NOG in IZBOLJŠANJE SPANCA:

Leta 2014 je bila objavljena študija v reviji “Sleep Medicine”, ki je preučevala učinke infrardeče terapije na zmanjšanje simptomov sindroma nemirnih nog. Študija je vključevala 30 bolnikov, ki so imeli diagnozo sindroma nemirnih nog in so trpeli zaradi neprijetnih občutkov in nelagodja v nogah.

Bolniki so bili naključno razdeljeni v dve skupini: ena skupina je prejemala infrardečo terapijo, medtem ko je bila druga skupina kontrolna skupina, ki ni prejemala nobene posebne terapije. Po določenem obdobju so bile izvedene ocene simptomov sindroma nemirnih nog.

Rezultati študije so pokazali statistično pomembno izboljšanje simptomov sindroma nemirnih nog pri bolnikih, ki so prejemali infrardečo terapijo, v primerjavi s kontrolno skupino. To kaže na učinkovitost infrardeče terapije pri lajšanju simptomov sindroma nemirnih nog in izboljšanju kakovosti spanja pri bolnikih s to motnjo.

Ta študija ponuja možnost za uporabo infrardeče terapije kot potencialno koristnega terapevtskega pristopa pri zdravljenju sindroma nemirnih nog, kar lahko izboljša spanec in splošno kakovost življenja bolnikov.

TERAPIJA Z RDEČO SVETLOBO IN DOKAZI O UČINKOVITOSTI.

Ne gre samo za toploto in Infrardeči efekt. V naših napravah je veliko rdeče terapije, ki bistveno vpliva na hujšanje. Spodaj nekaj dokazov.

Terapija z rdečo svetlobo (TRS) je znana tudi kot nizkoenergetska laserska terapija (LLLT), biostimulacija (BIOS), fotonska stimulacija ali preprosto svetlobna terapija.

TRS je neinvazivna terapija, ki uporablja rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo. Svetloba v tem območju se imenuje “šibka svetloba”, ker deluje pri nižji energijski gostoti kot druge vrste laserske terapije.

Rdeče svetlobne valove koža absorbira do globine približno 1-2 palca, s čimer vpliva na telo na celični ravni. Ta proces ni občuten ali boleč, ker ne proizvaja toplote.

V svojem obstoju je terapija z rdečo svetlobo doživela na stotine kliničnih študij, ki pričajo o njenih različnih terapevtskih sposobnostih in varnosti. Zaradi tega se uporablja že desetletja v medicinske namene. Toda ali lahko pomaga pri boju proti prekomerni teži? In če lahko, kako? Kakšne raziskave so na tem področju?

Vpliv rdeče svetlobe na izgubo maščobe. Odgovor kliničnih raziskav

Teža osebe je odvisna od številnih dejavnikov. Osredotočanje na prehrano in vadbo na podlagi “vnos kalorij, poraba kalorij” je poenostavitev tega, kako telo obdeluje maščobe. Drugi ključni vidiki nadzora teže vključujejo hidracijo, spanje, hormone, cirkadiane ritme in način, kako telo obdeluje vnetja.

Raziskovalci trdijo, da svetlobna terapija ponuja veliko načinov za izgubo teže, pa tudi zmanjšanje celulita. TRS lahko aktivira celice v telesu, ki vplivajo na različne vidike zdravja in pomagajo telesu pri naravnih mehanizmih kurjenja maščob, da delujejo bolj učinkovito.

Zmanjšanje maščobnih celic

TRS vpliva na kožo tako, da prodira v adipocite (maščobne celice v našem telesu, ki shranjujejo maščobo). Ko se to zgodi, kombinirani napori rdeče in bližnje infrardeče svetlobe tvorijo začasne pore v adipocitih, kar omogoča toksinom in maščobam (lipidi), da iztekajo in se končno izločijo iz telesa skozi potenje.

Ena študija je pokazala, da je že štiri minutno izpostavljanje 635 nm rdeči svetlobi povzročilo, da je 80% lipidov izločilo iz maščobnih celic, po šestih minutah pa je bila izločena skoraj vsa maščoba.

Tudi študija iz leta 2018 je pokazala, da terapija z rdečo svetlobo pri valovni dolžini 650 nanometrov povzroča lipolizo, kar je razgradnja lipidov/maščob v podkožnih maščobnih tkivih telesa. To vodi v izgubo maščobe in oblikovanje telesnih kontur.

ZAVIRANJE APETITA

Rdeča svetloba lahko vpliva na ravni lakote s kontrolo hormonov leptina in ghrelina. Leptin je hormon, ki zmanjšuje lakoto, ghrelin pa nasprotno, je hormon, ki povečuje lakoto.

Leta 2012 je Mednarodni časopis za endokrinologijo objavil študijo, ki je prvič pokazala, da lahko rdeča svetloba pri 633 nm vpliva na koncentracijo leptina in ghrelina. V tej študiji so raziskovalci proučevali udeležence s slabimi spalnimi navadami. Zmanjšan spanec pogosto vodi v povečano proizvodnjo ghrelina in zmanjšane ravni leptina, kar pogosto vodi v pridobivanje telesne teže.

Njihova študija je pokazala, da izpostavljenost rdeči svetlobi znatno poveča ravni leptina, hkrati pa zmanjša ravni ghrelina. Ta zmanjšanje ravni lakote lahko močno vpliva na tiste, ki poskušajo slediti nizkokalorični dieti za izgubo teže, saj pomaga zmanjšati lakoto in željo po prigrizkih.

S sistematičnim nadzorovanjem teh hormonov lahko nadzorujete prehranjevalne navade, preprečujete kopičenje maščob v telesu. To je zdrav, neinvaziven pristop k nadziranju in vzdrževanju telesne teže, še posebej po izgubi nekaj kilogramov.

IZBOLJŠANJE SPANCA

Kakovost spanja vpliva na skoraj vsak vidik našega zdravja, vključno s telesno težo in izgubo maščobe. Če imate težave s težo, lahko slabo spanje predstavlja pomemben dejavnik.

Eden od vzrokov motenj spanja je kroničen stres, ki povečuje pridobivanje telesne teže z stimulacijo proizvodnje kortizola in motenjem metabolne regulacije živčnega sistema. Drugače povedano, slabo spanje lahko vodi v zaplete pri prebavi, metabolizmu in teži. Več raziskav je zagotovilo obetavne dokaze, da rdeča svetlobna terapija pomaga izboljšati spanje.

Eden od njih, študija iz leta 2012, je pokazala, da je terapija z rdečo svetlobo pred spanjem povečala raven melatonina*, izboljšala kakovost spanja in povečala vzdržljivost čez dan, kar vam daje več energije za vaš program vadbe naslednji dan.*Melatonin je hormon, ki uravnava cikel spanja in budnosti. Proizvodnja melatonina se ponoči poveča, kar prispeva k zaspanosti in obratno. ZA POVEČANJE MELATONINA LAHKO UPORABLJATE INFRAGOLD MASKO v udobju svoje domače postelje, ali večerne treninge v naših studijih.

Prav tako je leta 2019 ena študija pokazala, da rdeča svetloba preprečuje spančno inercijo. Spančna inercija je občutek šibkosti, ki ga doživite po prebujanju in traja od 1 minute do 3 ure.

LINK DO VIRA:
https://doctormier.com/red-light-therapy-for-weight-loss/#How_Light_Therapy_Affects_Fat_Loss

IZBOLJŠANJE KOŽE, BOLEČIN, HUJŠANJE IN MNOGO VEČ dokazano s kliničnimi študijami.